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TO:   ALL COUNTY PERSONNEL 
 
FROM:  VERDENIA C. BAKER 
   COUNTY ADMINISTRATOR 
 
PREPARED BY: FACILITIES DEVELOPMENT & OPERATIONS (FDO) 
 
SUBJECT:   NAMING OF COUNTY OWNED AND LEASED FACILITIES  
 
PPM#:  CW-O-044 
 
===================================================================== 
ISSUE DATE         EFFECTIVE DATE 
April 29, 2025        April 29, 2025 
===================================================================== 
 
PURPOSE: 
 
To establish a countywide policy for naming County owned and leased public facilities in Palm 
Beach County that are under the jurisdiction of FDO. 
 
UPDATES: 
 
Future updates to this PPM are the responsibility of the FDO Director.   
 
AUTHORITY:  
 

 Palm Beach County Administrative Code, Section 101.00, as may be amended. 
 

POLICY: 
 
Palm Beach County owned and leased facilities shall be named according to location and/or 
function only (i.e., South County Courthouse).  Individuals or groups may be honored by the 
placement of a plaque providing general honors or dedicating a room or other feature within a 
County owned facility.  Entire facilities cannot be dedicated to an individual or group, unless 
authorized by the Board of County Commissioners (BCC).  
 
PROCEDURES: 
 

1. New Facilities  
 

a. When a new County owned or leased facility is in the schematic design phase, the 
FDO Director and the Department Director(s) of the User Department(s) will meet 
to determine the appropriate facility name, based on location and/or function only. 
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b. Should the preceding staff require additional input, the Director of Public Affairs, 
the District Commissioner and/or Mayor, depending upon the nature of the facility, 
will be asked to review and add their comments as to the most appropriate name. 

 
c. Should the preceding process be inconclusive, a determination should be voted 

upon by the BCC. The FDO Department along with the User Department, shall 
prepare an agenda item for consideration by the BCC.    

 
d. Funding for the signage and/or other naming media shall be from the project’s 

capital budget.  
 

2. Renaming Existing Facilities 
 

Existing facilities shall be renamed following the procedures in Section 1 of this PPM.  
However, the funding for the name change shall preferably come from private or non-
County funding sources, but may be funded from FDO’s operating budget.   

 
3. Honoring Individuals or Groups in County Owned Facilities  

 
a. Individuals or groups to be honored must be nominated by a County Commissioner.  

Such nominations are limited to four per four-year term of each Commissioner.  All 
nominations must be initiated through the FDO Director and be approved by majority 
vote of the BCC, except in the case where the nomination is honoring a deceased 
County employee.  In the case of this exception, the County Administrator may approve 
the nomination including specifying the location as to where the employee will be 
honored.  Following the County Administrator’s approval, Sections 3.e. and 3.f. still 
apply.   

 
b. In considering nominations for approval, the BCC shall be cognizant of the occupancy 

of County facilities by other parties such as Constitutional Officers and should consider 
the opinions of said occupants in approving nominees.  

 
c. Nominees may be honored in either of the following ways: 

 
1) The placement of a plaque of honor at a publicly accessible location of a County 

facility. 
 

2)  The placement of a plaque dedicating a room or other feature of the County facility 
in honor of the nominee. 

 
d. An agenda item addressing the honor specifics shall be prepared by the department that 

operates or occupies the corresponding facility, in coordination with the FDO Director. 
When the honor is approved by the BCC in accordance with the preceding, the BCC 
should designate whether funding for the recognition comes from the District 
Commissioner’s budget, County general funds or provided by a public group that may 

have requested the honor. While BCC approval is still required under the 



Commissioner Comments portion of the agenda, an agenda item is not necessary if the
person being honored is deceased.

e. Upon approval, the FDO Director will assign the Public Art Program Administrator or
other applicable department representative to work with the Commissioner who
sponsored the nomination (or other appropriate point of contact) to develop the
appropriate message and plaque/physical element(s). FDO will assume responsibility
for ordering and installing the plaque and/or other physical element(s).

f. Funding for the plaque or other physical element honoring an individual or group in a
County owned facility shall preferably be from private or non-County funding sources,
but may be from the recommending Department or Commissioner's operating budget.

4. Countv Leased Facilities

a. Facilities leased by Palm Beach County shall only be named if allowed for by the terms
of the lease. If the terms of a lease allow for naming, the internal approval procedures
for naming shall be as described in Section I and2 of this PPM.

b. Individuals and/or groups may be honored within the space leased by the County
pursuant to Section 3 of this PPM.

Suoersession Historv
PPM # CW-O-044, effective 0510111992
PPM # CW-O-044(A) and (B), effective 0710111998
PPM # CW-O-044, effective 0210312012
PPM # CW-O-044, effective 0712812015
PPM # CW-O-044, effective 12/1912018

RDENIA C. BAKER
COUNTY ADMINISTRATOR
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