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TO:   ALL COUNTY PERSONNEL 
 
FROM:  VERDENIA C. BAKER 

COUNTY ADMINISTRATOR 
 
PREPARED BY: HUMAN RESOURCES DEPARTMENT 
 
SUBJECT: PAID PARENTAL LEAVE 
 
PPM #:  CW-P-084 
 
==================================================================== 
ISSUE DATE     EFFECTIVE DATE 
March 9, 2021      March 9, 2021 
==================================================================== 
 
PURPOSE: 
   
To enable eligible employees to care for and bond with a newborn, newly adopted, newly placed 
foster child, or with a child newly placed in the employee’s guardianship, or in loco parentis 
(qualified placement).  
 
 
UPDATES: 
 
Future updates to this PPM are the responsibility of the Director of Human Resources.  
 
 
AUTHORITY: 
 

• Palm Beach County Board of County Commissioners 
• PPM# CW-P-077 – Family & Medical Leave Act and Domestic Partner Leave 
• The Family Medical Leave Act (FMLA), as may be amended 
• U.S. Equal Employment Opportunity Commission (Guidance Pregnancy Discrimination 

and Related Issues) 
• Florida Statute § 382.002 (17) & § 382.002 (2) 

 
 
 
 
 
 
POLICY:  
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Eligible male and female employees will receive a maximum of six (6) weeks of paid parental 
leave per birth, adoption or qualified placement of a child/children, for the purpose of bonding 
with the new child. An eligible employee who is the birthing mother may receive an additional 
two (2) weeks of paid leave if it is deemed medically necessary for the birthing mother to recover 
from a cesarean section delivery and/or other documented medical complications associated with 
the birth. An eligible employee may receive four (4) weeks of paid leave if the birth of the 
employee’s child resulted in stillbirth, as defined by § 382.002 (17), Fla.Stat (2020).  If a multiple 
birth, adoption or placement occurs (e.g., the birth of twins or adoption of siblings) the total amount 
of paid parental leave granted for that event will not be increased. In addition, in no case will an 
employee receive more than one period of paid parental leave in a rolling 12-month period, 
regardless of whether more than one birth, adoption, or qualified placement event occurs within 
that 12-month time frame. An eligible employee includes a mother, father, step parent, legal 
guardian, individual who is in loco parentis, or certified domestic partner of the parent at the time 
of the birth or date of the adoption or placement of the child. 
 
To be eligible for paid parental leave, a permanent full time non-bargaining or CWA employee 
must have worked for the County for at least twelve (12) months and worked at least 1,250 hours 
during the twelve-month period preceding the leave. Paid parental leave will run concurrently with 
the FMLA and must be utilized immediately starting the date of the birth, adoption, or qualified 
placement of a child.  Annual leave and sick leave will continue to accrue during the period of 
paid parental leave, and the employee’s regular payroll deductions for health insurance, retirement, 
and all other benefits will continue during the duration of paid parental leave. 
 
An administrative period of one year will be used to determine the amount of scheduled hours the 
employee should be paid while out on Paid Parental Leave. The majority of the scheduled hours 
worked by the employee during the administrative period will be used to determine the amount of 
hours paid while out on Paid Parental Leave with the exception of schedule changes for medical 
accommodations. 
 
DEFINITION: 
 
Permanent Full Time Employee: For the purposes of the policy, a position with a work schedule 
of 30 hours or more that is funded for more than six (6) months, covered under our merit system 
and eligible for full employee benefits. 
 
PROCEDURE: 
 
I. General Procedures 

A. An eligible employee must submit all required documentation requesting FMLA leave at 
least thirty (30) days prior to the anticipated date of the leave. To the extent the 30-day 
notice is not possible, the employee must submit the documentation and FMLA request (or 
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request for Domestic Partner Leave) as soon as possible, according to the provisions of 
PPM-CW-P-077.  
 

B. Eligible employees will be paid at 100% of their base hourly rate of pay for their normal 
work schedule. Paid parental leave will be paid on a biweekly basis according to the 
County’s regularly scheduled payroll calendar. If a holiday occurs during paid parental 
leave, the employee will receive holiday pay in lieu of paid parental leave, but a holiday 
does not extend the duration of the leave. 
 
Approved paid parental leave must be taken on a continuous, consecutive basis during the 
period immediately starting the date of the birth, adoption, or placement of a child. Paid 
parental leave for the purpose of bonding with the child may not be used or extended 
beyond the six-week time frame 
 

C. An eligible employee who is the birthing mother may receive an additional two (2) weeks 
of leave at 100% of base pay if it is deemed medically necessary for the birthing mother to 
recover from a cesarean section delivery and/or other documented medical complications 
associated with the birth.   
 

D. Employees must take paid parental leave in one continuous period of leave and must use all 
paid parental leave during the six or eight week time frame indicated above. Any unused 
paid parental leave will be forfeited at the end of the allowed period. In the event two 
employees working in the same department share a child and are both eligible for paid 
parental leave at the same time, a staggered leave may be granted by the Department Head, 
but in no case will the combined leave extend beyond twelve (12) weeks following the birth, 
adoption, or qualified placement of the child (or fourteen (14) weeks if the birthing mother 
of the child qualifies as noted in item “C” above.) 
 

E. Employees approved for paid parental leave shall not be eligible for leave donation under 
the provisions of PPM# CW-P-059. 
 

F. Upon voluntary termination of the employee’s employment with the County, he or she will 
not be paid for any unused paid parental leave for which he or she was eligible. Further, 
any employee who fails to return to work due to a voluntary termination following a paid 
parental leave (or following the conclusion of FMLA leave) shall reimburse the County in 
an amount equivalent to the value of the paid parental leave taken either directly, or through 
deductions from his or her final pay check if the balance is sufficient to cover the amount 
owed, or through a combination thereof.   
 
 

II. Coordination of Benefits 
 

A. Paid parental leave taken under this policy will run concurrently with leave under the 
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FMLA; thus, for any leave taken under this policy that falls under the definition of 
circumstances qualifying for leave due to the birth, adoption, or other qualified placement 
of a child, the leave will be counted toward the 12 weeks of available FMLA leave per a 
12-month period. All other requirements and provisions under the FMLA will apply. In no 
case will the total amount of leave, whether paid or unpaid, granted to the employee under 
the FMLA exceed 12 weeks during the 12-month FMLA period. The Family and Medical 
Leave Act & Domestic Partner Leave Policy (CW PPM-P-077) provides further guidance 
on the FMLA. 
 

B. After the paid parental leave benefit is exhausted, the balance of FMLA leave (if 
applicable) will be compensated through employees’ accrued sick, vacation and personal 
time if available.  Applicable short-term disability benefits commence after paid parental 
leave is concluded and run concurrent with paid leave benefits; certain paid leave benefits 
including sick time, offset short-term disability benefits. Employees should review their 
short-term disability certificate for program information. 

 
C. Upon exhaustion of accrued sick, vacation and personal time, any remaining leave will be 

unpaid leave. The Family and Medical Leave Act & Domestic Partner Leave Policy (PPM# 
CW-P-077) provides further guidance on the FMLA. 
 
 

D. The County will maintain all benefits for employees during the paid parental leave period 
just as if they were taking any other County paid leave such as paid vacation leave or paid 
sick leave. All associated payroll deductions will continue during the leave. 
 

E. If a paid holiday occurs while the employee is on paid parental leave, such day will be 
charged to holiday pay; however, such holiday pay will not extend the total paid parental 
leave entitlement. 
 

 
III.  Requests for Paid Parental Leave 
 

A. An eligible employee must submit a completed Paid Parental Leave HR form (see 
addendum #1), an approved FMLA “Designation Notice” (DOL form WH-382 – see 
addendum #2), and “Notice of Eligibility and Rights & Responsibilities” (DOL form WH-
381 – see addendum #3) requesting FMLA and/or Domestic Partner Leave at least thirty 
(30) days prior to the anticipated date of the leave. To the extent the 30-day notice is not 
possible, the employee must submit the completed documentation as soon as possible. 
*Note: For adoptions or placement of a child, the “Notice of Eligibility and Rights & 
Responsibilities” (DOL form WH-381 – see addendum #3) must be completed by your 
department. 
 

B. An eligible employee who is the birthing mother may receive an additional two (2) weeks 






